+49 174 837 72 43

info@izinyolu.com.tr

Avrupalı Gurbetçilerin Platformu

İZİN YOLU REHBERİ

  • İzin Yolu’nda nelere dikkat etmek gerekir? bu Rehberimizi mutlaka okuyun!
  • YOLA ÇIKMADAN ÖNCE İYİ BİR HAZIRLIK GEREKİYOR.
  • İzin yola çıkmadan önce başlar, Yola çıkmadan önce iyi bir hazırlık yapın. Yolda problem yaşamak istemiyorsanız tüm belgelerinizi eksiksiz tamamlayın. Yoksa Sınırlardan geri dönmek veya tatilinizi başlamadan bitirmek zorunda kalabilirsiniz.

maxresdefault.jpg

PASAPORTLAR:
Pasaportlarınızın geçerlilik tarihini kontrol edin. Sadece kendi pasaportunuzun değil, sizinle birlikte yolculuk edecek tüm aile fertlerinin pasaport sürelerine iyice bakın.
Pasaportlarınız İzin dönüşünde geçerli olacak şekilde olmalı, Konsolosluklar Tarafından tavsiye edilen süre en az 6 aydır.

6 aylık süre ilgili ülkeye tatil amacıyla gidenler için geçerlidir. Transit geçişler için son 1 gün dahi kalsa Sınır kapısından geçilebilmektedir.

Ama süresi geçmiş pasaportla sakın yola çıkmayın. Avusturya, Slovenya sınırlarında pasaport kontrolü yok. Geçersiz pasaportla yola çıkarsanız, en geç Sırbistan’dan en yakın Konsolosluğa geri çevrilirsiniz. Güzergâh üzerindeki Türk Büyükelçilikleri pasaport uzatmıyor ya da yenilemiyor. Sadece Türkiye’ye gidebilmeniz için geçici pasaport veriyor.

Pasaportlar

 BİOMETRİK KİMLİK KARTI:
Avrupa Birliği (AB) Vatandaşı olanlar
geçerli kimlik kartlarıyla Sırbistan, Makedonya ve Bulgaristan üzerinden de seyahat edebilirler. Ancak dikkat! Sırbistan ve Makedonya’da AB eski kimlik kartları geçmiyor. Yeni Biometrik kimlik kartı isteniyor. Türk kimlik E-Oturum kartları Pasaport olmadan seyahat için tek başına geçerli değil!

Biometrik Kimlik

Almanya için E-OTURUM Aufenthaltstitel:
Yeni biometrik pasaport sahiplerinin E-oturum kartı alması şart. E-oturum kartı çıkarmak en az bir veya iki ayı buluyor.
E-oturum kartı izin tarihine kadar yetişmeyen geçici oturumu olan yolcular, Ausländerbehörde’den Fiktionsbescheinigung (geçici oturum belgesi) almalı, Bu belgenin de arkasındaki 81/4 maddesi işaretli olmalı.

fitionsbescheinigung
fitionsbescheinigung

Süresiz Oturuma sahip olanlar yine Ausländerbehörde‘den Pasaportlarına 3 aylık geçici oturma izni yapıştırtırlarsa bununla seyahat edebilirler.

Vorläufigen Personalausweises

Süresiz oturumu olupda eğer bunların hiçbirini yapamıyorsanız, Bulgaristan üzeri (Sırbistan Nis Bulgaristan Konsolosluğundan) vize almak şartı ile eski, yeni Pasaport ve süresi geçmiş oturum kartı ile gidebilirler. 

İkinci alternatif olarak Yunanistan güzergahından gidebilirler.

E-oturum kartı olanlar sınırda Pasaportlarının yanında oturum kartlarını da göstermek zorunda. Sınır kapılarında Sırbistan hariç E-oturum kartı mutlaka isteniyor. Sınır polisinin E-oturum kartını pasaportla birlikte geri verdiğinden emin olun. Kart küçük olduğu için düşme ihtimali yüksek.

schmuck-migrathek-eat.jpg

ARAÇ RUHSATI ve SİGORTA KARTI:
Aracınızın Ruhsatı (Fahrzeugschein) ve Uluslararası sigorta kartını (eski adı ile Grüne kart) yanınıza alın. Sigorta kartınızda
Türkiye ve Sırbistan kısmının açık ve süresinin dolmamış olmasına dikkat edin. Eğer Sırbistan kısmı kapalı ise sınırda sigorta yaptırmak durumunda kalabilirsiniz. Türkiye kısmı açık değilse, Kapıkulede veya İpsala’da sigorta yaptırmanız gerekir. Türkiye’de yapılan Sigorta sadece karşı tarafın masrafını karşılar. Sigorta kartınızda Türkiye’nin ülke kodu olan TR’nin ve Sırbistan’ın SRB yanında çarpı (X) işareti varsa, sigortanız Türkiye ve Sırbistan’a kapalı demektir. Sigortanızla konuşup ek ücret dahilinde bu ülkeleri de Sigorta kapsamına aldırabilirsiniz.

VEKALET (VOLLMACHT):
Araç başkasına veya Firmaya, ya da Kendi Firmanıza ait ise, mutlaka vekalet almalısınız. Vekaleti onaylı olarak, FIA Üyesi Otomobil Kulüpleri (ACE, AVD, ADAC,ÖAMTC, ANVB) veya yaşadığınız ülkenin, Noterlik, Belediye, Mahkeme ya da Başkonsolosluklardan alabilirsiniz. Araç kendi şirketinize bile ait olsa, yine vekalet almak zorundasınız.

Araç Sigortası Başkasının üzerine ise herhangi bir sorun teşkil etmez.

185 GÜN ŞARTI:
Türkiye gümrük mevzuatına göre, yabancı plakalı araçla
Türkiye’ye giriş yapabilmeniz için fiilen 185 gün (6Ay) yurtdışında ikamet etmeniz gerekir.

185 Gün Türkiye’de doldurmuş olanlar, yeni bir araç almış olsanız bile 185 günü yurt dışında doldurmadan tekrar araç ile giriş yapamazsınız. Türkiye’de aracınızla 185 günden az kaldıysanız, geri kalan süreyi 1 yıl içerisinde istediğiniz kadar tekrar kullanabilirsiniz.

4545-e1684444564318.webp

EMEKLİLER İÇİN 185 GÜN ŞARTI

Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi Yurtdışından emekli olanlar için 2+2 dört yıla çıkarıldı. Ama 185 gün yurtdışında kalma şartı halen geçerli. İlk Emeklilikte, ilk defa araç ile Türkiye’ye giren Emeklilerde 185 gün şartı aranmaz. Türk vatandaşları, Mavi Kartlılar ve emekliler araçlarıyla Türkiye’de iki yıl (2+2) 4 yıl kalabilir. 2 Yıl süre dolmadan 3 aya önce en yakın gümrük müdürlüğünde 2 yıl daha uzatma yapılabilir.

Araçlarını Türkiye’de bırakanlar, Yurtdışına çıkarken aracı başkası kullanmaması için mutlaka Taahhütname vermeleri gerekir.

x1080.jpg

Récépissé (Fransa Geçici Oturum Kartı) (FR)

Récépissé Fransa’da oturum kartı süresi dolanlara verilen Belgedir. Fransa‘da verilen geçici oturum kartı eğer ilk oturum için başvurulduysa gitmek imkansız. Uçak ile seyahatlerde sıkıntı çıkmıyor.

Récépissé (geçici oturum belgesi) ile yola çıkacakların Hırvatistan ve Macaristan’dan geri döndürülebilirler!

Bu durumda Konsolosluktan edindiğimiz bilgiye göre Hırvatistan kesinlikle kabul etmiyor!Üyelerimizden‘de edindiğimiz bilgilere göre Macaristan, Süresi biten eski kart yanınızda olursa müsaade ediyor. En son ihtimalle sorunsuz olarak İtalya- Yunanistan üzeri Gemi ile gidip gelmeniz mümkün.

19028672-23075524.jpg.webp

 YURTDIŞI SAĞLIK SİGORTASI (Auslandskrankenschutz):
Yabancı ülkeler için hastalık ve Sağlık sigortası yaptırın. Bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın. Seyahat sağlık belgesini Türkiye’de SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) da ücretsiz olarak Türkçe ’ye tercüme ettirin ve onaylatın, Devlet hastanelerinde (Acil) tedavi ücreti ödemesiniz. Yoksa masrafları peşin ödemek zorundasınız. Seyahat sağlık belgeleri çalışanlar için 6 hafta, emekliler için 6 ay geçerlidir. Bağlı bulunduğunuz Otomobil Kulübünden de Plus veya Gold üyelik opsiyonu ile özel sigorta yaptırabilirsiniz.

d5062986-0001-0004-0000-000000073471_w948_r1.77_fpx40.4_fpy54.98.jpg

YOL YARDIMI (Assistant/Pannenhilfe):
Uzun Yola çıkmadan önce mutlaka İzin Yolu Yol yardımı veya Otomobil Kulübüne üye olun. Üyesi olduğunuz otomobil kulübünün üyelik kartını yanınızda bulundurun. Üyeliğinizin hangi şartları kapsadığına dikkat edin, mutlaka Avrupa ve Türkiye genelinde hizmet alabileceğiniz Paket üyelikleri seçin.

TRAFIK KURALLARI VE EHLİYET:
Sürücü belgenizi Yola çıkarken almayı unutmayın! Uluslararası Sürücü belgesi artık hiçbir ülkede sorulmuyor, o yüzden boşuna para verip çıkarttırmakla uğraşmayın. Otoyollarda Uyulması gereken kurallar her ülkenin sınırından girdikten 20-50 metre sonra Levhalarla belirtilmiştir. Bazı ülkelerde (Slovenya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan) Farlarınızı 24 saat açmanız gerektiğini unutmayın. Hız Kurallarına uyun! Özellikle Avusturya Güzergâhında Otoyollarda sabit radar olduğunu unutmayın. Sırbistan Makedonya ve Bulgaristan’da Polis Yollarda hız kontrolü yapmakta ve ağır cezalar kesmektedir.

Bulgaristan 2020 Nisan ayından itibaren 5 yıl geriye dönük Radar cezalarını tahsil etmeye başladı. Sınırdan girerken Araç Plakanız üzerinden eski radar cezanız görünüyor ve hemen sınırda ödemeniz isteniyor. Herhangi bir Radar kaydı verilmiyor, ödemez iseniz giriş yapmanıza müsaade edilmiyor.

resim_2023-05-18_230026404.png

UZUN YOL İÇİN ARAÇ BAKIMI:
Yola çıkmadan önce aracınızın bakımını yaptırın. Uzun yol için bir CHECK-UP yaptırmakta fayda var, Camsuyu, Frenlerinizi Motor yağınızı ve Suyunuzu kontrol edin, Lastiklerinizin profillerine bakın en az 5 mm olmalıdır. Aracınızı yüklediğinizde Lastiklerinize hava basmanız gerekmektedir. Yoksa Lastiklerinizin ömrü kısalır. Uzun yolda Lastikleriniz daha fazla ısınır bu nedenle sık sık havalarını kontrol edin. Gerekiyorsa yola çıkmadan Rot Balans ayarı yaptırın, Yedek lastik Bulundurun, Yeni araçlarda fabrika çıkışı yedek lastik bulunmamaktadır. Lastik tamir setinizi kontrol edin eksiklerini tamamlayın. Değişmesi gereken motor kayışlarını mutlaka değiştirtin. Klimanızın kontrol edin, Eskimiş Filtreleri değiştirin. Camlarınıza Yağmur kaydırıcı (Regenabweiser) sürün, böylelikle yağmurlu havalarda önünüzü daha iyi görebilirsiniz

1155929E.jpeg

UZUN YOL İÇİN ARACI YÜKLEMEK:

Uzun yola çıkmadan önce aracınızın son kontrollerini yapıp artık yüklemeye geçebilirsiniz. Aracınıza Bavullarınızı yüklerken önce yolda hiç kullanmayacağınız eşyalarınızın olduğu Bavulu en arkaya, sonra sırasıyla diğerlerini yerleştirin. Tavan Bagajınız var ise aracın Tavanını ortalayarak yerleştirin. Dengesiz yerleştirilen bagaj veya yükler sizin sürüş konforunuz bozacak, aracınız savrulacak, Yakıt miktarı artacak ve lastikleriniz daha çabuk yıpranacak.

  • Aracımızda olması gerekenler:
  • İlk yardım çantası-Her kişi için Reflektörlü yelek-İkaz üçgeni-Çekme halatı-Yangın söndürücü
  • Olması Tavsiye edilenler:
  • *1 litre Motoryağı, Küçük bir tamir Seti (Pense, Tornavida, Kablo bağı, Koli bandı, Birkaç vida)
  • *Aracınıza uygun yedek Ampul, Sigorta, Yedek lastik
  • *Tuvalet kâğıdı, Kâğıt Rulo, Islak mendil, ilaç (Ağrı Kesici, Ateş Düşürücü)
  • *Yolda üzerinizi değiştirmek için Yedek ve Uzun kollu kıyafet, geceleri soğuk olacağını unutmayın. *Küçük yaş çocuklarınızın araç koltuklarını mutlaka rahat edecekleri şekilde yerleştirin.

5e9008f5d3806c1c6cbad37f.jpg

BEYAN EDİLECEK PARA MİKTARI:

Ülkelere giriş yapacak veya transit geçecek her 18 yaşını doldurmuş yolcuların üzerinde 10 bin Euro’ya kadar nakit ve 430 Euro değerinde Altın taşıma hakkı vardır. 10 bin Euro’dan fazla para taşıyorsanız Gümrüklerde beyan etmek zorundasınız. Para bulunduğu zaman paraya el konuluyor. Geri almak ise mümkün değil, üzerine Mahkeme ve ceza ödemek zorunda kalırsınız.

BOZUK PARA VE YAKIT ALIMI:

  • *Yola çıkmadan önce yanınıza yeterli miktarda bozuk para alın, Yaklaşık 100-200 Euro’yu gidiş-dönüşe yetecek şekilde 10-20’lik, birazda 1-2 Euro ve 0,50 Cent olarak bozdurun. Otoyol ücretleri, Tuvalet vs. için gerekecektir.
  • *Hırvatistan, Macaristan, Bulgaristan ve Makedonya’ya girerken para bozdurun. Mümkünse o ülkenin parasıyla Yakıt alışverişlerinizi yapın, Para bozduracak vaktiniz yoksa EC-Maestro Banka Kartı ve Kredi Kartı ile yapın. Çünkü benzin istasyonları Euro ile ödemelerde çok düşük kurdan hesap yapıyor ve benzin çok pahalıya geliyor.
  • *Yakıt alırken Mutlaka Pompanın üzerindeki Yakıt miktarına Litre olarak bakın veya Telefonla bir resim çekin, daha sonra kasada size verilen Fişteki bilgilerle karşılaştırın. Bazen Benzinliklerde vatandaşlarımız 20-30 Euro bir depoda dolandırılıyor.*Yakıtlarınızı OMV, LUK Oil, Shell, BP gibi Benzinliklerden alın, Buralarda bedava WİFİ internet kullanma imkânınızda vardır.

yakit-tasarrufu-yapmanin-yollari.jpg

 DİNLENME VE EMNİYET

24 Saat sürekli araç kullanamazsınız, bu hem sizi çok yorar hem de dikkatinizi dağıtır. Her 200 – 300 km. sonra araçtan inip birkaç adım atmak sizi daha zinde tutacaktır.

Enerji içeceklerinin veya Kahvenin Yorgunluğunuzu gidereceğine de inanmayın. Uykunuz geldiğinde mutlaka en yakın dinlenme tesisine girerek uyuyun. ‘Geç gitmek, hiç gidememekten daha iyidir’

Dinlenme Tesislerinde Türkiye’de dâhil hem kendi güvenliğiniz hem de hırsızlıkları önlemek için Aracın içinde dışarıdan rahat görülecek şekilde Telefon, Kamera, Çanta tarzı şeyler sakın bırakmayın. Alarmınızda olsa, siz araçta uyusanız da bu hırsızlara engel değil.

700x400.jpg

 YOL GÜZERGÂHI VE ÖNEMLİ TELEFONLAR

HIRVATİSTAN GÜZERGAHI

  • ALMANYA
  • Frankfurt, Würzburg,
  • Nürnberg, München,
  • Salzburg
  • AVUSTURYA
  • Salzburg, Villach,
  • SLOVENYA
  • Lübjana
  • HIRVATİSTAN
  • Zagreb
  • SIRBISTAN
  • Belgrad, Niš, Pirot
  • BULGARİSTAN
  • Sofia, Plovdiv, Svilengrad
  • TÜRKİYE
  • Kapıkule/Hamzabeyli/Dereköy
  • Edirne

MACARİSTAN GÜZERGAHI

  • ALMANYA
  • Frankfurt, Würzburg,
  • Nürnberg Regensburg,
  • Passau
  • AVUSTURYA
  • Linz, Wien
  • MACARİSTAN
  • Budapest,Szeged
  • SIRBISTAN
  • Novi-Sad, Belgrad, Niš, Pirot
  • BULGARİSTAN
  • Sofia, Plovdiv, Svilengrad
  • TÜRKİYE
  • Kapıkule/Hamzabeyli/Dereköy
  • Edirne

YUNANİSTAN GÜZERGAHI

  • ALMANYA
  • Frankfurt, Würzburg,
  • Nürnberg Regensburg,
  • Passau
  • AVUSTURYA
  • Linz, Wien
  • MACARİSTAN
  • Budapest,Szeged
  • SIRBISTAN
  • Novi-Sad, Belgrad, Niš, (Thessaloniki)
  • MAKEDONYA
  • Skopje, Demir kapija
  • YUNANİSTAN
  • Evzoni,Thessaloniki,
  • Kavala, Kiopi
  • TÜRKİYE
  • İpsala/Pazarkule
  • Tekirdağ/Edirne

OTOYOL ÜCRETLERİ:

Sıla yolu Güzergâhı üzerinde birçok ülkede Otoyolları kullanmak için Vinyet almak zorundasınız. Aksi takdirde ağır cezalar ödeyebilirsiniz. Aldığınız Vinyetlerin Faturasını en az 1 yıl saklayın ve sakın atmayın.

Avusturya, Macaristan, Slovenya, Çekya, Slovakya, Romanya ve Bulgaristan’da Vinyet (Vignette) diğer Ülkelerde ise Otoyol gişelerinde ödeme yapıyorsunuz. Almanya’da ADAC’tan Avusturya ve Slovenya vinyeti alabilirsiniz. Ülkelerden çıkmadan benzinliklerden de diğer ülkelerin Vinyetini uygun fiyata alabilirsiniz. En uygun ve garanti olarak internet üzerinden www.tolltickets.com adresinden Pay Pal ile ödeyip online almakta mümkün. Vinyeti aldıktan sonra gelen e-maili veya aldığınız sayfanın son onay bölümünün resmini çekerseniz yolda Fatura gibi ibraz edebilirsiniz.

resim_2023-05-18_231438740-e1684444486915.png

HGS NEDİR VE NEREDEN ALINIR:

HGS “Hızlı Geçiş Sistemi” Türkiye’de Köprü ve otoyollardan alınan geçiş ücretinin tahsili için kullanılan sistemdir. Türkiye’ye girince veya en fazla 15 gün içerisinde herhangi bir PTT Şubesinden Aracınızın Ruhsatıyla Form doldurarak etiket veya kart şeklinde alıp içerisinde bakiye yükleyip kullanabilirsiniz. Bazen kameralar etiketi okumayıp kaçak geçiş uyarısı verse de araç plakanız üzerinden cezasız olarak ücret bakiyenizden otomatik olarak düşülür. 4 Nisan 2019 Yılında yeni yürürlüğe giren kanuna göre; ”Yabancı plakalı araçların kaçak geçişleri cezalı olarak Sınır kapılarında tahsil edilecektir.

Sınırlarda problem yaşamamak için, Gümrük kapılarından çıkmadan önce HGS cezanız olup olmadığını kontrol ediniz.

HAYIRLI YOLCULUKLAR DİLERİZ

Hazırlayan: Ferit Odabas – Copyright © izin_Yolu 2006-2024 – İzinsiz kopyalanması veya dağıtılması yasaktır!

Diğerlerine göz atın