- İzin Yolu’nda nelere dikkat etmek gerekir? bu Rehberimizi mutlaka okuyun!
- YOLA ÇIKMADAN ÖNCE İYİ BİR HAZIRLIK GEREKİYOR.
- İzin yola çıkmadan önce başlar, Yola çıkmadan önce iyi bir hazırlık yapın. Yolda problem yaşamak istemiyorsanız tüm belgelerinizi eksiksiz tamamlayın. Yoksa Sınırlardan geri dönmek veya tatilinizi başlamadan bitirmek zorunda kalabilirsiniz.
PASAPORTLAR:
Pasaportlarınızın geçerlilik tarihini kontrol edin. Sadece kendi pasaportunuzun değil, sizinle birlikte yolculuk edecek tüm aile fertlerinin pasaport sürelerine iyice bakın. Pasaportlarınız İzin dönüşünde geçerli olacak şekilde olmalı, Konsolosluklar Tarafından tavsiye edilen süre en az 6 aydır.
6 aylık süre ilgili ülkeye tatil amacıyla gidenler için geçerlidir. Transit geçişler için son 1 gün dahi kalsa Sınır kapısından geçilebilmektedir.
Ama süresi geçmiş pasaportla sakın yola çıkmayın. Avusturya, Slovenya sınırlarında pasaport kontrolü yok. Geçersiz pasaportla yola çıkarsanız, en geç Sırbistan’dan en yakın Konsolosluğa geri çevrilirsiniz. Güzergâh üzerindeki Türk Büyükelçilikleri pasaport uzatmıyor ya da yenilemiyor. Sadece Türkiye’ye gidebilmeniz için geçici pasaport veriyor.
BİOMETRİK KİMLİK KARTI:
Avrupa Birliği (AB) Vatandaşı olanlar geçerli kimlik kartlarıyla Sırbistan, Makedonya ve Bulgaristan üzerinden de seyahat edebilirler. Ancak dikkat! Sırbistan ve Makedonya’da AB eski kimlik kartları geçmiyor. Yeni Biometrik kimlik kartı isteniyor. Türk kimlik E-Oturum kartları Pasaport olmadan seyahat için tek başına geçerli değil!
Almanya için E-OTURUM Aufenthaltstitel:
Yeni biometrik pasaport sahiplerinin E-oturum kartı alması şart. E-oturum kartı çıkarmak en az bir veya iki ayı buluyor. E-oturum kartı izin tarihine kadar yetişmeyen geçici oturumu olan yolcular, Ausländerbehörde’den Fiktionsbescheinigung (geçici oturum belgesi) almalı, Bu belgenin de arkasındaki 81/4 maddesi işaretli olmalı.
Süresiz Oturuma sahip olanlar yine Ausländerbehörde‘den Pasaportlarına 3 aylık geçici oturma izni yapıştırtırlarsa bununla seyahat edebilirler.
Süresiz oturumu olupda eğer bunların hiçbirini yapamıyorsanız, Bulgaristan üzeri (Sırbistan Nis Bulgaristan Konsolosluğundan) vize almak şartı ile eski, yeni Pasaport ve süresi geçmiş oturum kartı ile gidebilirler.
İkinci alternatif olarak Yunanistan güzergahından gidebilirler.
E-oturum kartı olanlar sınırda Pasaportlarının yanında oturum kartlarını da göstermek zorunda. Sınır kapılarında Sırbistan hariç E-oturum kartı mutlaka isteniyor. Sınır polisinin E-oturum kartını pasaportla birlikte geri verdiğinden emin olun. Kart küçük olduğu için düşme ihtimali yüksek.
ARAÇ RUHSATI ve SİGORTA KARTI:
Aracınızın Ruhsatı (Fahrzeugschein) ve Uluslararası sigorta kartını (eski adı ile Grüne kart) yanınıza alın. Sigorta kartınızda Türkiye ve Sırbistan kısmının açık ve süresinin dolmamış olmasına dikkat edin. Eğer Sırbistan kısmı kapalı ise sınırda sigorta yaptırmak durumunda kalabilirsiniz. Türkiye kısmı açık değilse, Kapıkulede veya İpsala’da sigorta yaptırmanız gerekir. Türkiye’de yapılan Sigorta sadece karşı tarafın masrafını karşılar. Sigorta kartınızda Türkiye’nin ülke kodu olan TR’nin ve Sırbistan’ın SRB yanında çarpı (X) işareti varsa, sigortanız Türkiye ve Sırbistan’a kapalı demektir. Sigortanızla konuşup ek ücret dahilinde bu ülkeleri de Sigorta kapsamına aldırabilirsiniz.
VEKALET (VOLLMACHT):
Araç başkasına veya Firmaya, ya da Kendi Firmanıza ait ise, mutlaka vekalet almalısınız. Vekaleti onaylı olarak, FIA Üyesi Otomobil Kulüpleri (ACE, AVD, ADAC,ÖAMTC, ANVB) veya yaşadığınız ülkenin, Noterlik, Belediye, Mahkeme ya da Başkonsolosluklardan alabilirsiniz. Araç kendi şirketinize bile ait olsa, yine vekalet almak zorundasınız.
Araç Sigortası Başkasının üzerine ise herhangi bir sorun teşkil etmez.
185 GÜN ŞARTI:
Türkiye gümrük mevzuatına göre, yabancı plakalı araçla Türkiye’ye giriş yapabilmeniz için fiilen 185 gün (6Ay) yurtdışında ikamet etmeniz gerekir.
185 Gün Türkiye’de doldurmuş olanlar, yeni bir araç almış olsanız bile 185 günü yurt dışında doldurmadan tekrar araç ile giriş yapamazsınız. Türkiye’de aracınızla 185 günden az kaldıysanız, geri kalan süreyi 1 yıl içerisinde istediğiniz kadar tekrar kullanabilirsiniz.
EMEKLİLER İÇİN 185 GÜN ŞARTI
Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi Yurtdışından emekli olanlar için 2+2 dört yıla çıkarıldı. Ama 185 gün yurtdışında kalma şartı halen geçerli. İlk Emeklilikte, ilk defa araç ile Türkiye’ye giren Emeklilerde 185 gün şartı aranmaz. Türk vatandaşları, Mavi Kartlılar ve emekliler araçlarıyla Türkiye’de iki yıl (2+2) 4 yıl kalabilir. 2 Yıl süre dolmadan 3 aya önce en yakın gümrük müdürlüğünde 2 yıl daha uzatma yapılabilir.
Araçlarını Türkiye’de bırakanlar, Yurtdışına çıkarken aracı başkası kullanmaması için mutlaka Taahhütname vermeleri gerekir.
Récépissé (Fransa Geçici Oturum Kartı) (FR)
Récépissé Fransa’da oturum kartı süresi dolanlara verilen Belgedir. Fransa‘da verilen geçici oturum kartı eğer ilk oturum için başvurulduysa gitmek imkansız. Uçak ile seyahatlerde sıkıntı çıkmıyor.
Récépissé (geçici oturum belgesi) ile yola çıkacakların Hırvatistan ve Macaristan’dan geri döndürülebilirler!
Bu durumda Konsolosluktan edindiğimiz bilgiye göre Hırvatistan kesinlikle kabul etmiyor!Üyelerimizden‘de edindiğimiz bilgilere göre Macaristan, Süresi biten eski kart yanınızda olursa müsaade ediyor. En son ihtimalle sorunsuz olarak İtalya- Yunanistan üzeri Gemi ile gidip gelmeniz mümkün.
YURTDIŞI SAĞLIK SİGORTASI (Auslandskrankenschutz):
Yabancı ülkeler için hastalık ve Sağlık sigortası yaptırın. Bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın. Seyahat sağlık belgesini Türkiye’de SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) da ücretsiz olarak Türkçe ’ye tercüme ettirin ve onaylatın, Devlet hastanelerinde (Acil) tedavi ücreti ödemesiniz. Yoksa masrafları peşin ödemek zorundasınız. Seyahat sağlık belgeleri çalışanlar için 6 hafta, emekliler için 6 ay geçerlidir. Bağlı bulunduğunuz Otomobil Kulübünden de Plus veya Gold üyelik opsiyonu ile özel sigorta yaptırabilirsiniz.